Movement For Improvement

white_icon_1

DESPRE NOI

A șasea și ultima zi în Belgia

Azi, ziua noastră a început ca de obicei, cu micul dejun, dar programul nu ne-a purtat în alte localități. Am ales să explorăm orașul Turnhout, dar asta după câteva întâlniri mai neobișnuite.

Prima dintre opririle noastre a avut loc la una dintre cele patru parcări de biciclete ce pot fi găsite în Turnhout https://fietspuntturnhout.be/. Aici nu doar am închiriat biciclete, ci am fost rugați să discutăm și cu presa locală despre proiectul nostru. Câțiva jurnaliști ne-au pus întrebări și au făcut poze cu toată echipa, iar bicicletele le-am primit de fapt sub formă de sponsorizare.

După ce am răspuns la toate curiozitățile ce au apărut, am pornit spre următoarea oprire, care a fost de fapt o scurtă întâlnire cu comunitatea locală de români. În Turnhout și în alte localități există comitete ale românilor, iar un membru al acestuia s-a oferit să ne facă un tur al orașului. Domnul respectiv nu era român, ci originar din Belgia, dar înțelegea și câteva cuvinte din limba noastră natală.

Înainte să începem turul, însă, mai erau câteva lucruri pe care trebuia să le facem, iar cel mai important era finalizarea documentarului de anul acesta. Pe biciclete, am pornit către cel mai apropiat parc, iar acolo am făcut poze de grup și fiecare dintre noi a trebuit să spună un singur cuvânt, care pentru ei descrie întregul proiect. Am stat la mare distanță unii de alții, astfel că această parte a documentarului va fi o surpriză și pentru noi.

A urmat pauza de prânz, iar apoi ne-am întâlnit cu toții în piața mare a orașului, pentru a începe turul. Ne-am îndreptat mai întâi spre suburbiile orașului și am pedalat pe malul apei și printre copacii ce alcătuiau o mică pădure la marginea orașului. Am aflat că fiecărui apartament  din aceste noi cartiere i se alocă cel puțin 20 de metri pătrați de spațiu verde, tocmai pentru a-i încuraja pe oameni să se apropie și mai mult de natură și să încerce să îi educe cu privire la problemele de mediu din lume, precum încălzirea globală.

Ne-am continuat drumul trecând pe lângă o mulțime de clădiri istorice și monumente, aflând astfel mai multe despre istoria orașului Turnhout.

Când, în cele din urmă, am ajuns din nou în piața cea mare, ne-am luat la revedere de la simpaticul domn și i-am mulțumit pentru acest tur în care ne-a arătat frumusețea orașului în care trăiește.

Pentru că este ultima noastră noapte în Belgia, am decis să luăm cina împreună și să ne petrecem seara unii în compania celorlalți. Ultimele sunete înainte de stingerea luminilor au fost râsetele noastre pline de bucurie, în timp ce am petrecut ultimele momente în Belgia, înainte de întoarcerea acasă.

A fost o experiență incredibilă din toate punctele de vedere și le mulțumim din nou tuturor celor care ne-au ajutat și suntem convinși că fiecare dintre noi a plecat cu ceva mai mult decât cu cât a venit, în urma acestui proiect. Am acumulat multe cunoștințe și sperăm că dedicarea, energia și timpul pe care le-am investit în proiect, vor servi drept primul pas spre o schimbare în bine în orașul și poate chiar țara noastră.