Blogul nostru

  Prezentare la FITT

În data de 19 septembrie, am fost chemați de către cei de la FITT pentru a prezenta proiectul nostru în fața voluntarilor locali și pentru a asculta părerea lor despre acest proiect. Întâlnirea a început la ora 19, la Casa Tineretului. Am început cu o prezentare despre noi și despre obiectivele noastre înainte de a pleca în Olanda. Apoi, am arătat poze și am povestit în detaliu despre activitățile desfășurate în Olanda. După încheierea prezentării, am expus planurile noastre viitoare.


Voluntarii ne-au ascultat cu mare atenție, iar apoi am desfășurat o activitate interactivă în care au fost implicați și ei. Le-am cerut să ia câte un post-it și să scrie despre ceea ce ar dori să se întâmple în continuare, bazându-se pe informațiile oferite de noi. Mulți dintre ei și-au exprimat dorința de a avea piste de biciclete mai mari și mai sigure. Aceștia au menționat că ar dori să poată utiliza bicicleta ca mijloc de transport și să se simtă în siguranță în timp ce o fac. Alții au exprimat dorința ca în fiecare școală să existe opțiuni de alimentație sănătoasă, eliminând necesitatea consumului de lapte și biscuiți care adesea sunt ținuți în școală pentru mai multe zile.

Plai Movement for Improvement 2023


În weekend-ul 9-10 septembrie, a avut loc festivalul Plai, unde și noi am luat parte. În cadrul acestui festival, am prezentat pentru prima dată "photovoice"-ul proiectului și documentarul acestuia. Pregătirile au început de vineri, 8 septembrie, când, după ce am cules toate materialele și printurile, am început să construim "photovoice-ul". Cu o cordelină am legat 20 de poze între 2 copaci și un stâlp pus de noi; fiecare poză a fost pusă pe o bucată de A2 de carton să iasă un efect de paspartu. După ce am stat toată după-amiaza să lipim și să aranjăm, am reușit. Trece seara și vine ziua în care festivalul se deschide.


Noi am avut standul la Muzeul Apei de pe Calea Urseni. În domul nostru ne-am pus o masă, unde am așezat un tricou cu partenerii noștri, Fitt, și rapoartele create după călătoria noastră de cercetare. Am stat acolo să răspundem la întrebările oamenilor care treceau pe acolo, atât despre proiect, cât și despre expoziția noastră de poze.


Timpul trece și publicul nostru creștea, deoarece se apropia debutul documentarului "Movement for Improvement 2023". A venit și momentul, iar sala era plină. Am rulat documentarul, unde s-a prezentat tot ce am făcut noi în călătoria din Olanda, iar mai apoi, când s-a terminat, am stat la întrebările din public. Ne bucurăm că am reușit să prezentăm documentarul și că am avut un loc în care putem să ne prezentăm proiectul în mai multe moduri.

Youth Summer Fest 2023

Proiectul Movement for Improvement nu se încheie aici! După revenirea noastră din Olanda, am organizat workshop-uri în cadrul diverselor evenimente publice, unde am desfășurat activități legate de proiectul nostru.


Unul dintre aceste workshop-uri a avut loc în cadrul festivalului "Youth Summer Fest", organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), desfășurat în Timișoara, pe 11 și 12 august 2023. Pe parcursul celor două zile, am interacționat cu participanții la eveniment într-un mod deschis și plăcut. Am prezentat inițiativa și proiectul în general, am împărtășit experiențele noastre din Olanda referitoare la subiectele noastre de interes și am discutat despre schimbările pe care dorim să le aducem și multe altele.


Un aspect care ne-a surprins plăcut a fost implicarea voluntarilor internaționali prezenți într-un schimb de experiență. Nu ne așteptam ca aceștia să fie interesați de proiectul nostru, însă am fost plăcut impresionați. Nu doar că au manifestat un interes pronunțat față de proiectul nostru, dar ne-au și împărtășit cum temele pe care le-am explorat în Olanda se regăsesc în țările de proveniență ale acestora. Aceste interacțiuni au fost extrem de valoroase pentru noi, oferindu-ne feedback din perspectiva unei audiențe cu care nu am interacționat anterior și am învățat și despre diferitele obiceiuri din alte țări.


Am rămas profund impresionați și am fost încântați să vedem interesul și entuziasmul oamenilor pentru ceea ce le-am prezentat, demonstrând astfel o reală apreciere pentru activitatea noastră. Aceasta ne motivează să continuăm și le mulțumim tuturor pentru susținere.

Nutriția în Olanda

Nutriția, unul dintre subiectele noastre principale ale proiectului nostru. În Olanda, alimentația locuitorilor este luată mai în serios decât în România. Ei pun valoare pe sănătatea cetățenilor și pe un stil de viață sănătos, astfel promovând produse bio. Deseori, se poate regăsi în supermarket-uri faptul că fructele și legumele sunt poziționate la intrarea în magazin, spre urmare, produsele nesănătoase fiind lăsate spre ieșirea din magazin.

În majoritatea magazinelor din Olanda se găsește mâncare prefăcută sănătoasă, pe care o poți găti acasă, cum ar fi: orez cu legume, pui cu salată și multe altele, salata costând între 1-5 euro. Există și un program care oferă servicii prin care poți primi legume și alimente sănătoase la domiciliu, pentru a nu-ți găti singur și a pierde timpul, dar în același timp mănânci sănătos.

În ziua drumului nostru de întoarcere, o parte din echipa proiectului nostru a mers cu entuziasm la cea mai mare piață din Europa, care se afla în Rotterdam. Acolo au luat mai multe interviuri vânzătorilor, în care unul dintre cei intervievați, un om în vârstă, a precizat că el mănâncă doar produse naturale de sezon în zilele de lucru.

În timpul vizitei la Școala Democratică din Amsterdam, am avut parte de un prânz care conținea mâncare vegană, vegetariană, atât cât și mâncare ce conținea carne. Ei ne-au povestit că aceasta este una dintre mâncărurile pe care le consumă în mod normal la școală. Programul lor alimentar din timpul școlii este organizat în așa fel încât să aibă zile vegetariene, vegane, dar și cu carne.

Pe parcursul șederii noastre în Olanda, am încercat, pe cât posibil, să integrăm alimente sănătoase în alimentația noastră de zi cu zi.

Ultima zi în Olanda

În ultima noastră zi în Olanda, am avut un start al dimineții mai relaxant și energizant, plecând în misiune la ora 10. Ziua de astăzi am petrecut-o în Amsterdam, unde am ajuns cu ajutorul transportului în comun.

Acolo, noi ne-am împărțit în două grupe. Unii și-au petrecut timpul cu interviuri pe stradă / interviuri la diferite magazine legate de sport și nutriție, iar ceilalți au fost în vizită la centrul Digi Bende, care se ocupă cu învățarea copiilor cu diferite dizabilități și probleme de integrare.

Cei de la centru au vorbit cu fondatorul centrului, care are autism. El le-a povestit că persoanele care vin la acest centru au între 12 și 28 de ani și că ele pot sta aici maxim 2 ani. Acolo vin diferiți specialiști din domenii diverse, cum ar fi sportul, muzica, programarea, etc., pentru a-i ajuta să-și găsească o pasiune. Persoanele de acolo își petrec apoi timpul învățând specializarea aleasă. Acest centru este pentru oameni care nu se simt bine la școală să vină aici să-și petreacă timpul, deoarece renunțarea completă la școală este ilegală în Olanda și ești amendat pentru asta.

În timpul acesta, cei care nu sunt la grupa de dizabilități au luat interviuri despre nivelul de activitate fizică și cât de ușor și ieftin este să cumperi mâncare sănătoasă în Olanda. Interviurile pe stradă au fost distractive, cât și foarte educative pentru membrii echipei care le-au luat.

După acestea, ne-am văzut cu o expertă în comportament umanistic care ne-a povestit despre o clinică de reabilitare din Maastricht a persoanelor care suferă de anumite boli. Ea ne-a prezentat, prin Zoom, cabinetul ei.

Spre final de zi, am mai avut oportunitatea de a mai explora Amsterdamul și ne-am întors înapoi la cazare cu ajutorul trenului și al autobuzului, unde am avut ultima noastră ședință de seară din această excursie.

A patra zi în Olanda

În a patra zi în Olanda, după micul dejun, am parcurs un drum de zece minute și ne-am început dimineața cu oportunitatea de a învăța cum funcționează morile de vânt. Am luat parte la un tur la Molen Van Sloten, unde am învățat evoluția, avantajele și modurile în care morile de vânt au ajutat și încă ajută oamenii din Olanda.

În continuare, ne-am mutat în clădirea din apropiere, în Școala Democratică din Amsterdam. Acolo, despărțindu-ne în două grupuri, am făcut turul școlii unde am putut vedea mediul de învățare al elevilor. Am intervievat atât copiii, cât și profesorii, despre subiectele proiectului: nutriție, sport și viața socială în școala democratică. Am gătit prânzul împreună cu ei în bucătăria școlii. Prânzul a constat într-o masă echilibrată și sănătoasă, pe care ei o au ca obicei. Am luat prânzul în aer liber, iar după aceea am avut timp liber să îi cunoaștem mai bine pe câțiva dintre elevii acestei școli. Ei ne-au organizat un tur interactiv prin Amsterdam pentru a descoperi cât mai multe despre clădirile importante ale orașului. În a doua parte a zilei, un grup din membrii echipei a mers la unul dintre magazinele cu produs lactate artizanale pentru a intervieva proprietarul localului despre nutriție.

Am terminat ziua cu o întâlnire în care am discutat planurile pentru următoarea zi.

A treia zi în Olanda


Într-un salt de timp, ajungem rapid în a treia zi în Olanda, unde ne-am trezit cu o ușoară ploaie de la primele ore ale dimineții. După un mic dejun consistent, am pornit în călătorie spre Utrecht.

Acolo am avut parte de un interviu alături de primarul bicicletelor, Jelle Bakked, despre structura pistelor de biciclete ale orașului. Utrecht este cel mai bine organizat oraș din punct de vedere al infrastructurii bicicletelor din lume și deține funcția de Primar al bicicletelor. Primarul bicicletelor a fost surprins de entuziasmul echipei noastre, iar doi dintre membrii Movement for Improvement au avut un dialog cu acesta și au aflat informații prețioase pentru documentarul nostru. Împreună cu Jelle Bakked, am observat una dintre cele mai circulate intersecții ale orașului Utrecht și infrastructura care susține mersul pe bicicletă.

În a doua parte a zilei, am avut oportunitatea de a vorbi cu două persoane dragi ale comunității noastre, care au ajutat la formarea profesorilor noștri, Wilma van Esch și Bart Coppes, cu care ne vom revedea în august anul acesta. Wilma a răspuns la o mare parte din întrebările puse de o grupă de elevi ai echipei despre integrarea copiilor cu nevoi speciale în școlile de masă. Bart ne-a povestit despre cum olandezii sunt atât de prietenoși și deschiși cu toți turiștii.

După aceste discuții, am plecat să luăm masa de prânz împreună cu Wilma și Bart, unde ni s-a alăturat și Doriana Andrașescu, care este originară din Timișoara și a profesat în domeniul educațional românesc. Ea trăiește acum în Olanda alături de familia sa și ne-a împărtășit experiența ei de integrare în noua țară și despre evaluarea psihică și fizică a copiilor în școlile din Olanda.

Ziua noastră s-a încheiat printr-o ședință de reflecție și planificare pentru zilele următoare.


A doua zi în Olanda

În a treia noastră zi în Olanda, ne-am început misiunea la ora 06:30. Cu ajutorul mijloacelor de transport public, am ajuns lângă o gară de la periferia Amsterdamului, de unde am luat trenul până în Nijmegen. Acolo misiunea a început cu adevărat. Ne-am închiriat biciclete de la Jasper Bikes, cu care am străbătut autostrada bicicletelor până la fabrica de mobilă Eromesmarko. La sediul fabricii, am participat la un tur al acesteia, încheindu-se cu trei workshop-uri despre cele trei subiecte ale proiectului nostru.

De-a lungul turului, am învățat despre metodele sustenabile de fabricare a mobilei cu care va fi amenajat viitorul nostru campus și majoritatea școlilor din Olanda.

În primul workshop, ne-au fost prezentate standardele impuse de statul olandez pentru o infrastructură sigură și de succes a pistelor de biciclete. Persoana responsabilă cu această prezentare este unul dintre designerii care a lucrat la amenajarea pistelor de biciclete către noul IKEA din Timișoara, inclusiv al spațiului dedicat parcării acestora.

Cel de-al doilea workshop a constat într-o prezentare foarte detaliată despre sistemul școlar olandez și inclusivitatea din cadrul acestuia, prezentat de o doamnă psiholog specializată în acest domeniu.

Ultimul workshop a fost dedicat sănătății, vorbind despre grija angajatorului față de starea de sănătate a angajaților săi și suportul oferit de stat pentru accesibilitatea referitoare la sport, a oricărei persoane, indiferent de situația financiară în care se află.

După timpul petrecut în cadrul fabricii de mobilă, am ajuns la cazare încântați de noile cunoștințe acumulate în această zi. Am încheiat încă o zi de succes cu o ședință organizatorică pentru ziua următoare.

Prima zi în Olanda

Astăzi, am început ziua cu un mic dejun în stil bufet suedez. După ce am terminat de mâncat, am făcut un instructaj despre regulile de bază în Olanda privind transportul pe bicicletă și am luat bicicletele. Am închiriat biciclete de tip Dutch bike de la hotelul la care stăm. Am făcut poze de grup cu bicicletele noi închiriate și apoi am plecat. 

Din primul moment în care ne-am pus pe pistele olandezilor, am putut observa calitatea acestora. Ne-am organizat într-un șir indian pentru a fi cât mai în siguranță. Am traversat cartierul în care suntem și apoi am intrat în pădurea Amsterdam. Încă ne obișnuiam cu semnele noi învățate pe bicicletă și cu controlul bicicletei pe stradă. 

Deși este o pădure, aceasta a fost făcută pentru a acomoda și bicicletele de oraș, având piste de biciclete similare cu cele din oraș. Am văzut caii din zonă, ne-am împotmolit o dată, iar apoi am ieșit cu bine direct în Amsterdam. După aproximativ douăzeci de kilometri, am ajuns la obiectivul zilei, centrul universitar sportiv USC Universum. 

Mai întâi, am făcut o poză de grup cu tricourile FLEXIK. Apoi, trei membri ai proiectului au intervievat un antrenor și managerul centrului sportiv. S-a observat cât de bine dezvoltată este acea instituție publică, dar și cât de prietenoși sunt oamenii din Amsterdam. Acest lucru ne-a inspirat și mai mult să aducem acea schimbare bună și la noi. 

Am luat prânzul la un restaurant foarte apropiat de centrul sportiv și apoi am vizitat campusul universității din Amsterdam de științe. Mai apoi, am plecat în parcul central al Amsterdamului, unde am avut un picnic și am apreciat muzica cântată de olandezii din jur. 

Ulterior, am mers să vedem un film 5D despre Olanda și istoria ei. A fost prima experiență de acest gen pentru toți. Am ajuns acolo tot pe biciclete, dar și cu ajutorul unui feribot. După ce am terminat filmul, cu toții fiind foarte impresionați, am plecat spre casă. Această zi a fost una foarte frumoasă, dar și solicitantă, abia așteptăm să vedem ce experiențe vom mai avea.  

Traseul nostru către Olanda

Ne-am început călătoria în data de 24 iunie și am ajuns ziua următoare, 25 iunie, în Olanda. A fost un drum obositor și plin de peripeții din cauza schimburilor de trenuri. Am întâmpinat multe încurcături, trenuri anulate și întârziate, dar ne-am adaptat situației și am găsit întotdeauna soluții împreună.

În primul tren, am aflat că gara la care trebuia să ajungem a fost închisă din cauza unor probleme legate de vreme, dar entuziasmul nostru a rămas același. În ciuda împotmolirilor, am reușit să prindem trenul de noapte către Amsterdam. După un drum dificil, dormit mai mult sau mai puțin, am ajuns cu bine în Amsterdam.

Încă din primele momente, am observat diferențele majore dintre capitala Olandei și Timișoara. Infrastructura bicicletelor și a mijloacelor de transport este foarte bine dezvoltată și structurată, iar aspectul orașului este foarte bine întreținut.

După ce am schimbat diferite mijloace de transport public și ne-am bucurat de o pauză într-un parc confecționat strict din materiale naturale, am prins ultimul autobuz către cazare. După ce ne-am acomodat și am cinat, am organizat o mini-ședință în care am reflectat trăirile noastre pe parcursul celor două zile de deplasare.

În această reflecție, fiecare dintre noi a trebuit să spună ce a învățat din această experiență. În concluzie, după multe greutăți, dacă ești cu persoanele potrivite, vei reuși să-ți îndeplinești obiectivele.

Întâlnirea cu Dana Istrate

Am avut ocazia în ziua de marți, 6 iunie, să îi luăm interviul doamnei Dana Istrate. Dana este învățătoare și are un copil în vârstă de 16 ani, care suferă de autism. Ea a participat la workshop-uri și diferite întâlniri online în legătură cu copiii cu autism, pentru a se documenta despre condiția copilului ei. Ea ne-a răspuns la întrebările adresate și am aflat lucruri noi.

Am aflat faptul că integrarea persoanelor cu autism sau alt handicap este un lucru aproape imposibil la noi în țară. Sprijinul din partea statului în legătură cu integrarea în școală din România nu există.

"Care sunt dificultățile pe care le are un părinte care are un copil cu dizabilități?" a fost una dintre întrebările puse în cadrul interviului. Răspunsul dat de doamna Istrate a fost că s-a lovit de bariere la toate instituțiile de stat, primărie, serviciul de protecție a persoanelor cu dizabilități, etc. Aceste servicii sunt oferite doar copiilor cu vârsta până în 7 ani, copilul Danei fiind trecut deja de această vârstă, a fost redirecționată la privat, unde costurile sunt mult mai mari.

Ea constată faptul că este foarte multă muncă pe care trebuie să o depună, astfel încât copiii pot avea o viață demnă, dar din păcate birocrația a fost un obstacol mult prea mare. Un certificat de handicap, în Spania, locul în care a locuit Dana, trebuie reînnoit odată la 7 ani, pentru că acest handicap evoluează pe parcursul anilor, iar în România ești nevoit să-l reînnoiești odată la un an.

În Olanda există centre specializate pentru copiii cu handicap, iar între timp în România, oamenii cu autism sunt puși în același loc cu, de exemplu, o persoană cu paralizie cerebrală, având în vedere faptul că fiecare are nevoie de un anumit tip de îngrijire.

Îți mulțumim, Dana Istrate, pentru bunăvoința de a vă lua interviul!

Întâlnirea cu Roxana Damaschin

În discuția de astăzi, am învățat despre structura integrării persoanelor cu dizabilități în România și am observat părțile care nu funcționează. Am pus accent pe faptul că e bine ca dizabilitatea unei persoane să nu fie principala înșușire după care o caracterizăm, pentru că asta nu ajută în integrarea lor în societate, fiind un lucru care îi izolează și le reduce șansele la multe oportunități. Considerăm că trebuie să le fie oferite aceleași șanse ca persoanelor fără dizabilități (dacă este posibil) pentru a putea fi incluse în adevăratul sens al cuvântului. Spre exemplu, un lucru care ar ajuta în incluziunea copiilor ar fi ca activitățile extrascolare să fie valabile și pentru orice persoană cu o dizabilitate care nu o oprește din a executa mișcările respective (pedalat, alergat, pictat etc.).

Un alt domeniu unde există defecte este piața muncii, unde, cu toate că obligația angajatorilor să aibă 4% din angajați persoane cu dizabilități există, aceasta nu este respectată în întregime. Acest lucru se întâmplă fie din lipsa de informare, fie din neîncredere, angajatorii preferând să plătească o taxă în plus. Aceste lucruri reduc șansele oamenilor cu dizabilități, întrucât mulți dintre ei trebuie să se limiteze la un loc de muncă mai slab plătit, cu toate că probabil potențialul lor este unul mai mare. O altă problemă o reprezintă deplasarea celor cu dizabilități și accesul în instituții. De asemenea, în România, statisticile arată că procentul persoanelor cu dizabilități severe întâmpinând probleme în accesul instituțiilor publice este de 52%, iar cel al persoanelor cu unele dizabilități este de 18%. În acest sens, schimbări înspre bine s-ar putea face dotând cât mai multe instituții posibile cu lifturi, respectiv rampe.

Concluzia este că aceste persoane ar trebui incluse mai mult în activitățile de zi cu zi, renunțând la ideea că ele nu pot interacționa decât cu cei care suferă de aceleași probleme. Persoanele cu dizabilități mintale ar trebui, de asemenea, să beneficieze de un mediu corespunzător, iar infrastructura localităților să fie dotată astfel încât accesul și deplasarea acestor persoane să fie cât mai simplu posibilă.

                        Întălnirea la Consiliul Județean Timiș 

Marți dimineața, 30 mai 2023, am fost invitați la Consiliul Județean pentru a ne întâlni cu vicepreședintele Alin Cristian Moș și consilierul Ana Munteanu, coordonatorul „Verde pentru Biciclete” (www.pedaleaze.ro). Amândoi sunt pasionați de ciclism și dornici să îmbunătățească infrastructura din oraș și județ, pentru a face mai ușor naveta cu bicicleta. Ne-au arătat harta EuroVelo 13, o rețea internațională de piste pentru biciclete care include județul Timiș. Este promovată ca o rută pentru relaxare și turism, dar, de fapt, pistele pentru biciclete sunt, de asemenea, necesare ca parte a infrastructurii care permite o formă mai ecologică de a merge de la A la B decât de a lua mașina. Autoritățile din România sunt încă concentrate, din păcate, pe îmbunătățirea autostrăzilor din toată țara și crearea mai multor locuri de parcare în orașe. Pe plan internațional, la nivel european, accentul este pus pe durabilitate, pe promovarea unor forme mai ecologice de viață și navetă. Nu vorbesc despre câte locuri de parcare noi au creat, ci despre câte locuri de parcare au fost închise pentru a face loc unei infrastructuri mai ecologice, promovând mersul cu bicicleta și mersul pe jos. Impactul asupra bunăstării este vizibil. Alin și Ana au menționat că vom simți diferența de calitate a aerului în Olanda, față de Timișoara. Îmbunătățirea infrastructurii pentru ciclism și pieton înseamnă prioritizarea și gândirea la modul de utilizare a spațiului disponibil. Ei au povestit despre negocierile lor cu primăriile locale și sate și despre problemele cu care s-au confruntat în timp ce încercau să implementeze extinderea pistelor pentru biciclete.

Ca răspuns la întrebarea noastră cum putem contribui, ei au răspuns că o listă cu observațiile noastre privind bunele practici în Țările de Jos va fi cu adevărat utilă. Vor compara lista noastră cu cea pe care au făcut-o în timpul vizitelor lor și vor vedea ce lucruri pot fi implementate în Timișoara/județul Timiș. Un alt lucru pe care îl putem face este să fotografiem sau să filmăm situații de trafic nesigure și incomode din Timișoara, realizând un sondaj vizual al zonelor care necesită îmbunătățiri. De asemenea, vor fi utile interviurile cu bicicliștii atât din Timișoara, cât și din Olanda.


Organizarea Babel Sports Day

În ultimele luni, am lucrat din greu pentru a atrage sponsori care să ne susțină financiar în această misiune. Mulțumită generozității lor, am reușit să obținem o parte din suma necesară. Cu toate acestea, mai avem nevoie de un ultim efort pentru a ajunge la ținta noastră. De aceea, am organizat un eveniment sportiv la școala noastră intitulat Babel Sports Day.

Evenimentul sportiv va avea loc în incinta școlii din Dumbrăvița, pe strada Phoenix  și este deschis atât elevilor noștri, cât și celor din alte școli. Ne-am dorit ca acest eveniment să fie accesibil tuturor, așa că intrarea este gratuită. Totuși, suntem recunoscători pentru orice donație care poate fi făcută pentru a susține proiectul nostru.

Programul evenimentului este plin de distracție și competiție. Vom organiza trei sporturi: basket, ștafetă și ping-pong, iar fiecare sport va avea mai multe categorii de vârstă pentru participare. Astfel, fie că ești pasionat de basket, viteza ștafetelor sau îndemânatic la ping-pong, vei găsi cu siguranță o competiție potrivită pentru tine.

De asemenea, precizăm că acest eveniment sportiv va fi posibil cu sprijinul baschetbalistului român Bogdan Popescu, care ne-a oferit ajutorul său prețios în organizarea și promovarea evenimentului. Îi mulțumim acestuia pentru că pe lângă faptul că ne va ajuta cu organizarea, ne-a invitat la o competiție pe care a organizat-o la Iulius Town unde ne-a permis ca în timpul unei pauze între meciuri să ne promovăm evenimentul nostru.

Experiența noastră la zilele Belgiei

Marți și miercuri, 9 și 10 mai, au avut loc Zilele Belgiei, la care am fost și noi, 5 elevi din cadrul proiectului "Movement for Improvement" de la Liceul Babel.

Am stat la standul școlii și am comunicat cu participanții evenimentului, unde a fost promovat proiectul nostru.

Unul dintre participanți a fost Cristina Vlad, fost coordonator al campaniei "Viața". Ea a prezentat efortul din spatele campaniei și despre cum ne poate ajuta în legătură cu proiectul "Movement for Improvement". Marți, de la ora 9 până la ora 10, 3 dintre elevi au construit 20 de dosare de sponsorizare ale proiectului, care mai târziu să fie expuse pe masa standului aflată la eveniment. În ambele zile, de la ora 10 până la ora 15, noi am avut timp să aranjăm standul cu dosare de sponsorizare, stickere, semne de carte și postere, toate imprimate cu logo-ul școlii și al proiectului. Acest eveniment ne-a ajutat să ne promovăm proiectul și să ne dezvoltăm capacitatea de a comunica cu oameni de afaceri. Mulțumim BEROCC pentru această oportunitate.


Întâlnirea cu Consulul Regatului Țărilor de Jos din Timișoara dl. Marius Popa, dl. Cosmin Milos și dr. Șerban Colibășan,

La această întâlnire i-am avut alături de noi pe Consulul Regatului Țărilor de Jos din Timișoara dl. Marius Popa, dl Cosmin Milos din partea Asociației Ceva de spus și Șerban Colibășan specialist medicină dentară cu experiență profesională în Olanda, toți trei fiind interesați de proiectul și misiunea noastră. Întâlnirea a început cu povestea fiecăruia în parte puțin despre el și ce experiențe au avut legate de tematicile noastre de cercetare în Olanda sau România. Cosmin Miloș ne-a povestit despre felul în care persoanele cu dizabilități sunt sprijinite în Timișoara. După aceea a urmat o sesiune de întrebări dacă aveam vreo curozitate despre ce au povestit sau orice altceva ce ne-ar ajuta la îmbunătățirea proiectului. Pe sfârșit, s-au alăturat celor trei grupe în care lucrăm și ne-au oferit tot felul de sfaturi, idei și moduri in care am putea gândi pentru a avea succes cu acest proiect.


Întâlnirea cu Dușan Filipaș

În această întâlnire, l-am avut că invitat pe Dușan Filipaș, un om de afaceri, care a venit să ne ajute mai departe cu idei pentru cum am putea strânge fonduri într-un timp scurt. Ne-a dat multe sfaturi bune, printre care și ce sponsori ne-ar putea ajuta, cum să vorbim cu ei și din ce domeniu ar fi indicat să îi selectăm. Ne-a mai spus și că trebuie să fim foarte motivați și să lucrăm toți din răsputeri pentru a putea atinge suma dorită. Cu ajutorul său, am început să ne reorganizăm și să ne luăm munca cu totul și totul în serios.


Întâlnire cu Doriana Andrășescu

În cadrul acestei sesiuni, am avut ocazia de a vorbi cu Doriana Andrășescu, o prietenă apropiată a directoarei noastre care locuiește în Olanda. Doriana ne-a împărtășit experiențele și observațiile sale despre viață și cultură olandeză, începând cu tranziția sa din România în această țară europeană.

În Olanda este o prioritate națională să se asigure că toți copiii au acces la îngrijirea medicală și la educație în domeniul sănătății și ca aceștia să aibă parte de un stil de viață activ și sănătos.

Doriana ne-a povestit și despre politică guvernamentală care oferă părinților o suma de bani pentru a-și duce copiii la școală, în cazul în care această se află la o distanță considerabilă de casă.

În plus, Doriana ne-a dezvăluit faptul că fiecare copil olandez este încurajat să practice un sport în afara școlii, acest lucru fiind considerat esențial pentru sănătatea fizică și mentală a acestora.


Întâlnire cu Mihai Brenda (antreprenor)

În cadrul acestei sesiuni, l-am avut ca invitat pe Mihai Brenda, fondatorul aplicației Tazz. Mihai Brenda ne-a îndrumat să avem curaj, să visăm și să fim optimiști în afaceri, subliniind importanța acestor valori pentru a ne atinge obiectivele. Mihai Brenda ne-a împărtășit povestea fondării Tazz, alegerea titlului și formarea echipei, precum și câteva sfaturi utile despre strategii de marketing. Ne-a subliniat importanța construirii unei relații de încredere cu clienții și a comunicării eficiente a valorilor companiei. Acestea sunt principii fundamentale în construirea unei afaceri de succes și suntem recunoscători pentru sfaturile sale valoroase. Ne-a lăsat o impresie puternică și inspirație pentru a continua să ne dezvoltăm proiectul.

Întâlnire cu Iosif Vidoni (copywriter)

În cadrul acestei sesiuni, am avut ocazia să-l avem alături pe Iosif Vidoni, un copywriter experimentat, care ne-a oferit un insight prețios în procesul de generare a ideilor și alegerea unui titlu adecvat în crearea unui proiect.

De asemenea, ne-am împărțit în trei grupe. Prima grupă se referă la determinarea interesului comun pe care îl avem în proiect. A două grupa implică calcularea și stabilirea unui buget. A treia grupa, se referă la o sesiune de brainstorming pentru a găsi metode de a strânge fonduri pentru proiect.

În ansamblu, Iosif Vidoni ne-a oferit un ghid valoros pentru a dezvolta proiecte de succes și a atrage atenția publicului țintă prin titluri adecvate și strategii de marketing bine gândite. Sesiunea a fost una captivantă și interactivă.Alegerea numelui

Evident, ca orice proiect ambițios care își propune realizarea unui impact social care să facă o diferență, înainte de toate, am considerat importantă alegerea unui nume pe măsură reprezentativ pentru cauza noastră. Astfel, de-a lungul a două sesiuni am încercat alegerea unui nume într-un mod democractic, proces în care fiecare elev și profesor a propus un nume care i s-a părut potrivit, urmând ca prin voturi să alegem varianta finală. Surprinzător, majoritatea numelor au fost răsunătoare și tocmai când credeam că ne-am ales cu unul, a trebuit să reluăm de la zero întregul demers, de data aceasta cu succes.


Movement for Improvement, propunerea care a ajuns să ne reprezinte îi aparține elevului Tomas Todoran, care pe lângă faptul că a ținut cont de criteriile pe care le-am considerat importante pentru alegerea numelui (să fie scurt, să fie catchy, să rimeze, să fie direct legat de scopul nostru), a ales termenul Movement, care, pentru noi are două sensuri reprezentative. O dată, prin mișcare înțelegem o mișcare culturală prin care vrem să aducem un surplus de valoare în comunitatea noastră iar pe de altă parte unul dintre cele trei scopuri pe care le avem în vedere este sănătatea prin nutriție și mișcare fizică.