Movement For Improvement

white_icon_1

DESPRE NOI

Întâlnirea cu Roxana Damaschin

În discuția de astăzi, am învățat despre structura integrării persoanelor cu dizabilități în România și am observat părțile care nu funcționează. Am pus accent pe faptul că e bine ca dizabilitatea unei persoane să nu fie principala înșușire după care o caracterizăm, pentru că asta nu ajută în integrarea lor în societate, fiind un lucru care îi izolează și le reduce șansele la multe oportunități. Considerăm că trebuie să le fie oferite aceleași șanse ca persoanelor fără dizabilități (dacă este posibil) pentru a putea fi incluse în adevăratul sens al cuvântului. Spre exemplu, un lucru care ar ajuta în incluziunea copiilor ar fi ca activitățile extrascolare să fie valabile și pentru orice persoană cu o dizabilitate care nu o oprește din a executa mișcările respective (pedalat, alergat, pictat etc.).

Un alt domeniu unde există defecte este piața muncii, unde, cu toate că obligația angajatorilor să aibă 4% din angajați persoane cu dizabilități există, aceasta nu este respectată în întregime. Acest lucru se întâmplă fie din lipsa de informare, fie din neîncredere, angajatorii preferând să plătească o taxă în plus. Aceste lucruri reduc șansele oamenilor cu dizabilități, întrucât mulți dintre ei trebuie să se limiteze la un loc de muncă mai slab plătit, cu toate că probabil potențialul lor este unul mai mare. O altă problemă o reprezintă deplasarea celor cu dizabilități și accesul în instituții. De asemenea, în România, statisticile arată că procentul persoanelor cu dizabilități severe întâmpinând probleme în accesul instituțiilor publice este de 52%, iar cel al persoanelor cu unele dizabilități este de 18%. În acest sens, schimbări înspre bine s-ar putea face dotând cât mai multe instituții posibile cu lifturi, respectiv rampe.

Concluzia este că aceste persoane ar trebui incluse mai mult în activitățile de zi cu zi, renunțând la ideea că ele nu pot interacționa decât cu cei care suferă de aceleași probleme. Persoanele cu dizabilități mintale ar trebui, de asemenea, să beneficieze de un mediu corespunzător, iar infrastructura localităților să fie dotată astfel încât accesul și deplasarea acestor persoane să fie cât mai simplu posibilă.